Σκάλα μεταλλείου βαρύτη στον Τυρό

Δίπλα στην παραλία Τηγάνι στη ΒΑ πλευρά του Τυρού, βρίσκεται το ακρωτήριο Τρίκερι, η ονομασία του οποίου οφείλεται στις τρεις κορυφές του. Εκεί από τα μέσα περίπου του 19ου  αιώνα έως τις αρχές 20ου λειτουργούσε μεταλλείο βαρύτη με σημαντική παραγωγή. Η λειτουργία του μεταλλείου μπορεί να διακριθεί σε τρεις κύριες φάσεις, με ενδιάμεσες διακοπές μεταξύ τους, μέχρι το οριστικό κλείσιμο του το 1937 λόγω εξάντλησης των αποθεμάτων βαρύτη.  

Η λειτουργία του μεταλλείου συνέβαλε στην οικονομική ανάπτυξη των χωριών Τυρού και Σαπουνακείκων, που ως τότε στηριζόταν κυρίως στον αγροτικτηνοτροφικό τομέα και τη ναυτιλία, αλλά και στην επέκτασή των δύο οικισμών προς την παραλία, καθώς εκείνο περίπου το διάστημα ξεκίνησε και η οικοδόμηση σπιτιών στο παραλιακό τμήμα του σημερινού Τυρού. Αυτή η επέκταση στηρίχθηκε στην ανάγκη κάλυψης των αναγκών στέγασης των υπευθύνων του μεταλλείου αλλά και των ξένων εργατών.  

Σήμερα  δεσπόζει ακόμα περήφανη η πέτρινη βάση της σκάλας του παλαιού μεταλλείου βαρύτη, η οποία χρησίμευε ως σημείο φόρτωσης του βαρύτη στα πλοία. Η σκάλα είναι ορατή από το χωριό, αλλά οι φίλοι της πεζοπορίας μπορούν να τη θαυμάσουν και από κοντινή απόσταση.

Από υπόλοιπες υποδομές του μεταλλείου στην ξηρά σώζονται ακόμα οι σήραγγες εξόρυξης και τμήματα του δρόμου μεταφοράς του μεταλλεύματος προς τη σκάλα. Ενώ εντός του βυθού βρίσκονται βαγονέτα με τα οποία γινόταν η μεταφορά των μεταλλευμάτων από τις σήραγγες εξόρυξης και κάποια υπολείματα της μεταλλικής προέκτασης της σκάλας, τα οποία μπορούν να τα εξερευνήσουν οι λάτρεις της κατάδυσης. Προς το παρόν δεν υπάρχουν οργανωμένες δραστηριότητες κατάδυσης, αλλά στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο πλησίον της σκάλας (περιοχή Πέρα Τηγάνι) έχει οριοθετηθεί ζώνη ώστε να δημιουργηθεί καταδυτικό πάρκο αναψυχής. 

TIPS:
Το ακρωτήρι Τρίκερι, αποτελεί έναν ενδιαφέρον προορισμό για τους λάτρεις της πεζοπορίας, χωρίς μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Εκτός από τη δυνατότητα του να θαυμάσει κάποιος από κοντινή απόσταση τη σκάλα,  μπορεί να ακολουθήσει τη διαδρομή που καταλήγει στην παραλία Αυλάκι, όπου θα απολαύσει το μπάνιο του. Στην ίδια διαδρομή θα συναντήσει και ένα παλιό ασβεστοκάμινο.

37.262909192894, 22.858938578056